Rygestop

Hvad påvirker dig ved et rygestop i kroppen?

Efter mange års rygning har kroppen vænnet sig til få regelmæssigt nikotin og adskillige giftstoffer flere gange om dagen, så lige så snart den ikke får det, kommer abstinenserne.

De er i sig selv ikke farlige, men ubehagelige, og da mennesket tilmed er meget styret af vaner, har mange svært at stoppe og også skære ned på forbruget af cigaretter.

Her er det med andre ord ens egen viljestyrke, der skal sejre over abstinenserne. Efter ca. 48 timer vil det sidste spor af nikotin i din krop være forsvundet, mens det kan tage op til 1 måned før lysten til smøger, er faldet.

Og for nogle varer abstinenserne hele livet, så det kan være en ekstrem nem løsning på et kompliceret og langvarigt problem at skifte cigaretterne ud med e-cigaretter og harmløs damp.

Man får en øget appetit under et rygestop, da man gerne vil have noget i munden for at distrahere rygetrangen. Her kan man holde vægten nede ved at fokusere på sunde fødevarer og regelmæssige måltider.

Læs mere her: Rygestop cigaretterbedste e-cigaret til rygestop , rygestop med e cigaret

Humørsvingninger

Humørsvingninger er også en del mennesker der oplever, når du er i gang med et rygestop. Det er både forbundet med ændringer og følelsen af at der mangler noget. Mange rygere, ikke bare i Danmark, vil gerne stoppe, men mangler overskuddet og kan ikke klare en lang sej kamp mod nikotinen.

Kroppen vænner sig hurtigt til nikotinen, og får man ikke opfyldt dit nikotinbehov kan kroppen reagere voldsomt.

Det kan af og til være svært at klarlægge, om man rent faktisk er afhængig eller ej, men rygning er aldrig godt eller sundt, og man bør altid tilstræbe at stoppe.

Der findes mange forskellige måder, hvorpå man har mulighed for at stoppe med rygning, og her er e-cigaretter en af de allermest effektive metoder.

Man bibeholder følelsen af damp omkring sig, men modsat almindelige nikotin-cigaretter udsættes man ikke for over 4000 skadelige stoffer hver gang man tager et hiv. Man udsættes blot for ufarlig nikotin og harmløs, velduftende damp.

Abstinenser kan undgås

Abstinenser opstår normalt altid når kroppen ikke får det som den har vænnet sig til, hvis man stopper med at ryge efter mange års tobaksafhængighed, så afbrydelsen af nikotintilførsel vil forstyrre balancen i centralnervesystemet.

Abstinenser kan opleves forskelligt fra person til person og styrken afhænger også af, hvor meget man ryger. Nedenstående er almindelige symptomer

 • Vrede

 • Vægtforøgelse

 • Hovedpine

 • Forstoppelse

 • Søvnproblemer

 • Trang til tobak

Symptomerne forsvinder typisk inden for få uger, men trangen til at ryge vil forsætte resten af livet. I starten skal man holde ud og klare bivirkningerne og bagefter skal man så forberede sig på en længere kamp, der dog kan gøres meget nemmere ved brug af e-cigaretter.


Gode tips til dit rygestop

Det vigtigste er at få implementeret en masse gode tips til rygestop for at holde ud på den lange bane for et varigt rygestop

 1. Når den er taget, er det muligt at lave en vej for at komme ud af sin nikotinafhængighed. Når den er truffet, findes der mange hjælpemidler som e-cigaretter, støtte og meget andet der kan hjælpe med at gennemføre det.

  Der findes adskillige specialister inden for sundhedssektoren, både offentligt og privat, der altid er klar til at hjælpe. Ved at få professionel hjælp er det 5 gange mere sandsynligt at rygestoppet holder end hvis man bare stopper fra den ene dag til den anden uden brug af e-cigaretter eller fagfolk.


 2. Skriv dine grunde til at stoppe ned: Er det dyrt? Skader det dine børn og sætter det en grim ligt i huset? Der er så mange grunde til at stoppe og ingen grunde til at fortsætte. Med ved at skrive det ned, kan du konstant minde dig selv om, at det er en god beslutning.


 3. Brug e-cigaretter som erstatning og prøv en masse forskellige e-juices.

 4. Sørg for at fortælle dine nærmeste om din beslutning, så du ved at der er opbakning.


 5. Sørg for at give dig selv løbende motivation – hvor længe har du holdt ud, hvor længe har du været symptomfri og hvad er målet? Disse mål forhindrer at du går død i rygestoppet og smider den nye gode vane overbord.


 6. Fokuser på sunde vaner og sørg for at passe godt på og forkæle dig selv på andre måder end rygning – god sund mad og kvalitetstid med venner og familie.

  Med alle de penge man sparer, kan man også unde sig en lækker ferie eller måske købe noget andet lækkert man længe har drømt om.

Hvilke kropslige forandringer opstår der i forbindelse med et rygestop?

Det er aldrig for sent at indlede et rygestop, da der altid er noget at vinde, uanset hvor gammel eller ung man er og uanset hvor meget eller lidt man ryger! På både kort og langt er der meget at vinde og meget lidt at tabe ved at stoppe med at ryge. De mest almindelige kropslige forandringer ved rygestop består af følgende

 • Efter 20 minutter - Blodtryk og puls er faldet til normalt

 • Efter 1 døgn – Mindsket risiko for blodprop

 • Efter 3-12 måneder – Søvn og vejrtrækning er bedre

 • Efter 1-2 år – Mindsket risiko for blodprop (halvering)

 • Efter 5 år – Mindsket risiko for visse kræftformer

Med over 4000 giftige stoffer i hvert eneste hiv af en nikotin-cigaret, er det en kendsgerning, at ikke-rygere i gennemsnit lever længere og bedre end rygere. Et rygestop kan ikke bare forlænge dit liv, men også forbedre livskvaliteten.

Energiniveauet stiger sammen med fertiliteten samt risikoen for abort eller skadede børn falder. Ligeledes oplever mange at nærmiljøet forbedres, når den sidste cigaret er blevet skoddet.


Tips hvis du vil stoppe med at ryge

De bedste hjælpemidler til rygestop

Som allerede beskrevet er det smart at gøre brug af professionel hjælp, når man stopper med at ryge. Måske føler du dig sikker i starten på at du bare kan kaste dig ud i det, men for at det skal holde og med færrest mulige bivirkninger, bør du tage imod alt den hjælp du kan få.

Ud over hjælp fra folk i sundhedssektoren findes en bred række af hjælpemidler som nikotinerstatning der kan mindske kroppens symptomer. Vi gennemgår dem nu, men de er ikke alle lige gode – vi anbefaler til enhver tid at bruge e-cigaretter, da det både kan tage symptomerne i starten og hjælpe på hele vejen til et sundere liv

 1. Nikotintyggegummi er nemt og diskret at indtage nikotin, uanset hvor i verden og hvornår på dagen det skal være. At skære ned på sit nikotinindtag efter mange års afhængighed kan være ekstremt svært, men nikotintyggegummi kan gøre det hele lidt nemmere.

  Det kan købes receptfrit i apoteker og supermarkeder overalt i landet og er både nemt og enkelt at bruge.


 2. Et nikotinplaster skal blot sættes på huden, og du kan selvfølgelig vælge en diskret placering, så det ikke skaber mere opmærksomhed end højst nødvendigt.

  Nikotinplastre skal skiftes ud ofte, da virkningen relativt hurtigt aftager. Også dette kan købes receptfrit og kan bruges diskret og nemt gennem hele dagen.


 3. Et kursus sammen med andre rygere der ønsker at skodde smøgerne kan være perfekt til rygestoppet. Du får en masse støtte, information og gode tips, som vil komme dig til gode, når du skal gennemføre et rygestop.

  De fleste danske kommuner afholder løbende denne type kurser, hvor man kan møde ligesindede for at få støtte og ny inspiration til at stoppe.


 4. Hypnose til rygestop er også værd at prøve, men det kræver at du er motiveret og kan holde rygestoppet. Ved at bruge hypnose påvirkes underbevidstheden, men der vil stadig komme symptomer, og er du dig ikke motiveret til at stoppe med at ryge, så vil hypnose næppe kunne hjælpe dig.

  Hypnotisører findes over hele landet, men undersøg nogle forskellige før du beslutter dig for en. Når man piller ved underbevidstheden (og dit rygestop), skal man vælge med omhu.


 5. En anden måde at komme igennem et rygestop, er medicin, men det kræver at du taler med din læge om anvendelse, risici og andre faktorer. Det anbefales dog kun til rygere der som minimum ryger 10 cigaretter om dagen og ikke anbefalet til smårygere, gravide samt børn og unge.

  Her bør du altid kontakte egen læge for råd og vejledning, da din egen læge kender din sygehistorie bedst. Man kan dog inddrage specialister ved behov.


 6. Vores absolutte favorit, både på kort og langt sigt efter et rygestop. Man får alle fordelene ved at ryge gennem harmløs damp, men slipper for alle de skadelige stoffer.

  Det er også grunden til at det er så populært blandt så mange mennesker, så du kan også gøre, hvis du gerne vil blive fri for tobaksrøg, men ikke er bange for harmløs damp.

  Det er af helbredsmæssige årsager bedre at dampe end at ryge, da damp ikke skader helbredet på samme måde som tobaksrøg. Nikotinbehovet dækkes, men i stedet for at fylde det med skadelig røg, fyldes den med harmløs damp.

  Ud over de sundhedsmæssige aspekter giver brugen af e-cigaretter også et stor boom i ekstra penge, da det er meget billigere.

Som vist i ovenstående har den teknologiske udvikling givet så mange hjælpemidler til rygestop, men før du bruger en formue på hjælpemidler, så bør du tænke over, hvad der vil virke bedst for dig og din livssituation.

Der er slet ikke behov for at bruge alle. Som allerede nævnt kan man med fordel drage fordel af hjælp, da et rygestop uden hjælp hurtigt bliver en hård og kold tyrker, så hvorfor ikke gøre det nemt og behageligt for sig selv?

Én af hjælpemidlerne, der samtidig er vores favorit, er e-cigaretter. De er en fantastisk erstatning for smøgerne, bare uden de skadelige stoffer. Man kan tilmed krydre sin dampoplevelse med alverdens skønne smagsoplevelser, enten med eller uden nikotin.

Man starter med et nikotinniveau der ca. svarer til antal daglige cigaretter, og så kan man så i eget tempo trappe ned. Og hvorfor ikke krydre dampen med en lækker smag – frugt, slik, tobak, dessert og meget andet.