Sådan renser du din coil


For en optimal dampoplevelse er det vigtigt at e-cigaretten fungerer – det gælder ikke blot om at finde den rette smag, men også om at vedligeholde den. Vi giver dig nu den ultimative guide til god ren damp.

Enhver damper ved at man bare skal tænde for e-cigaretten, og så elektriciteten går igennem coilen, som hurtigt varmes op. Denne varme absorberes af e-væsken, som sidder i bomuldsvattet, og så er du ellers klar til at dampe.

E-cigaretten bør altid være i ordentlig og vedligeholdt stand for optimalt brug, hvorimod en dårlig eller ingen vedligeholdelse kan medføre at du ikke får det optimale ud af den, den går i stykker eller at ens coil hurtigt bliver brændt af. Vi vil nu gennemgå den optimale rengøring af alle dele.

Mundstykket

Mundstykket er essentielt at holde ren, da den skal have kontakt med læberne. Ligeledes har bakterier ekstremt nemt ved at komme på, da den ofte ligger frit i lommen, og der kan sidde gamle rester fra læberne på mundstykket.

Dampoplevelsen er ikke rar og heller ikke sund på alle planer. Det kan renses med varmt vand og derefter tørres grundigt.

Find dem her: Mundstykke

Tanken

Det er ikke unormalt at væske samler sig de steder hvor tanken kan samles, og selvom det ikke betyder det store når man bruger samme væske, men når det er tid til en ny smagsvariant, er det vigtigt at rengøre tanken for en optimal smagsoplevelse. Især i bunden vil væsken samle sig, så her bør man være særligt opmærksom.

Hvis gevindet eller connectoren på tanken er beskidt, kann moddet måske ikke få en ordentlig forbindelse, så brænderens modstand ikke bliver læst korrekt. I beskidt tilstand vil moddet ikke kunne yde det korrekte arbejde, så brænderen enten brænder af eller ikke virker kraftigt nok.

Selvom at det ikke er tvingende nødvendigt at gøre den ren for at den fungerer, er det både hygiejnemæssigt og brugsmæssigt vores stærkeste anbefaling. det vil smage bedre, og det er også meget rarere at dampe på en ren e-cigaret, da man jo heller ikke vil spise af beskidte tallerkner. Det vil også give en længere levetid og mere dampende overskud. At rense coils er derfor nødvendigt.

Find dine tanke her: Tank

Dårlig smag og damp

Coilen er den metaltråd som er viklet rundt ned i sugeenheden og lader dig nyde de dampende dråber. Her sørger vat for at suge e-juicen op og lader e-juice blive til damp. Som nævnt skal alle dele fungere for en optimal oplevelse. Ved første brug af coil/tank bør du lade den lad den stå i 5-10 min for at vatten kan nå at suge nok e-juice ind til coilén.

Ellers bliver oplevelsen sjældent dampende god, men snarere brændende og trist.

Hvad får min tank til at smag dårligt.

  •  Er der ikke mere e-juice, brændes man vatten af med resultat i en dårlig smag, og dette kan ikke blot redes ved at rense tanken men kræver en ny coil. Ved små skader kan man være heldig at den stadig kan bruges, men det er altid en vurderingssag.


  • Er coilen over en uge gammel og giver mindre smag og dårligere damp, kan det skyldes at den er slidt. Hvis en coil bruges for længe, dannes et lag fedt som ikke lader varmen trænge ordentligt igennem. Her er det som regel nok at rense den, men coilen holder ikke evigt, så den skal skiftes på et tidspunkt.


  • Prøver du en e-juice der viser sig ikke at falde i din smag, er det som regel nok at rense den grundigt. Men nogle smagsoplevelser er mere gennemtrængende end andre, så det kan være svært at fjerne oplevelsen heraf helt i coilen.

Sådan renser du tanken

1. Skil tanken i så mange dele som muligt og skyl blot tankdelene under rindende lunkent vand. Lad delene tørre over en hel nat for en virkelig rensende oplevelse, og så rensning af coil supernemt.


2. Er coilen blevet slidt, kan man med fordel lægge den i blød i hvid alkohol eller ren alkohol, hvis man har adgang til det. Det må dog ikke pudses eller gnides med alkohol. Brug heller aldrig sprit eller rengøringsmidler, da det ikke er udviklet til menneskelig indtagelse.


E-cigarettens batteri må aldrig vaskes med vand. I stedet kan man bruge ovenstående metoder og lade det hele tørre i 1-2 dage før tanken samles igen. Herefter kan man igen påfylde e-væske og efter 5 minutter er e-cigaretten igen klar med dampende lækre oplevelser, da den nu er renset for gamle e-væsker.

Rens din coil

Coilen/brænderen

Med ovenstående i mind er der mange måder at rengøre coilen. Nogle lader den bløde op i vodka, og så lade den tørre, men coilen bliver aldrig så god som ny. Det kan gøres i nødstilfælde, hvor du ikke lige umiddelbart kan få fat på en ny. Når den først er brændt, bliver den aldrig helt god igen, så nøgleordet er vedligeholdelse. Brug aldrig vand i coilen, da det ødelægger sugeevnen.


Som damper bør du altid sørge for at få rengjort og vedligeholdt din e-cigaret, da det andet både er uhygiejnisk og giver mærkelige bismage. Du kan ikke undgå at skulle skifte e-cigaret på et tidspunkt, men regelmæssigt rensning af coilen kan forlænge dens liv betydeligt.
 
Du har købt en lækker smag og kan bare ikke vente med at prøve e-væsken i din e-cigaret og nyde den i fulde drag. Du er helt forelsket i denne nye og fantastiske yndlingssmag, men pludselig ændrer smagen pludselig karakter.

Alle dampere kender det, alle frygter det, men det kan undgås. Smagen af pejs er kommet ind i din e-cigaret samt følelsen af dårligt krads i halsen der virkelig føles som gift i halsen. Med andre ord er du ikke i tvivl, når coilen er brændt helt over. Måske kan du leve med smagen i nogen tid, hvis coilen kun er brændt delvist over, men det kan producere usunde kemikalier.


Vattet tørrer lidt ud hver gang der fordampes væske, men ved at holde tanken godt fyldt, kan det modvirke sliddet meget! Hvis der ikke er noget væske til at tage imod energien og varmen fra coilen vil det medføre en højere temperatur, og det kan lede til to lettere ubehagelige scenarier

Find dem her: Coils

For lidt e-væske:

Den smule væske i tanken risikerer at koge over for en meget ubehagelig PG-smag.

Helt uden e-juice:

Er der slet ingen væske i tanken, er bomuldsvattet ekstremt udsat for varmen fra coilen, og brændt bomuld er sjældent en dampfavorit, så det er alfa og omega altid at have en fyldt damptank, da det mindsker risikoen for en brændt coil.

Hvis du ikke altid har gennemfugtet bomuldsvattet i din coil inden brug, kan du risikere at brænde den af, før du overhovedet har noget at tage den i brug. Det er derfor supervigtigt, at vattet når, at blive helt igennem vådt, før du begynder at dampe. og vil råde dig til altid manuelt fugter inden brug.

En coil har oftest en åbning i toppen, hvor man blot skal dryppe lidt for at gennemfugte cen. Faktisk burde det ikke være nødvendigt hvis alt allerede er gennemfugtet, men vi anbefaler at lade din e-cigaret trække 5 minutter før er så klar til brug og ikke brænder af.

Damp ikke hele tiden

At dampe er sundt og lækkert, og vi får konstant at vide at man bare kan give los. Men hvis man bare damper uden pause, er der også en risiko for at brænde coilen af. Ud over at lade vattet blive vådt, bør man give sin e-cigaret nogle pauser. Hvis du ikke selv stopper, vil e-cigaretten selv sige fra med en dårlig smag.

Er den ikke længere så frisk eller intens, bør du tage en pause og lade bomuldsvattet blive fugtet igen.
Et for højt watt-output kan også lade oplevelsen blive ringere. Det er en fantastisk idé hvis du gerne vil have store og fyldige damp skyer, men du bør aldrig presse din e-cigaret maksimalt i lang tid af gangen.

Som et andet elektronisk kan den kun klare visse belastninger.


De fleste tanke kræver et minimum af e-væske for at kunne fungere, da det skal kunne nå vattet. For både praktiske og brugsmæssige grunde er det derfor en god ide altid at have en velpolstret og fyldt tank. Så er der altid nok til næste gang man kan påfylde, og man risikerer ikke at maskineriet brænder sammen.


Større og tykkere dampskyer kommer med en højere koncentration af VG, men er VG koncentrationen som standard på 70% eller over, kan det på længere sigt give driftsproblemer og en dårligere dampoplevelse.

PGs tyndere konsistens end VG og dermed en naturligt større evne til at blive suge ind i bomuldsvattet i din coil, så et højere niveau af PG påvirker den positive balance, imellem tilstrømningen og gennemfugtningen af vattet. Aftager smagen i din væsken og tørrer coilen ud, kan du med fordel prøve en e-væske med et højere indhold af PG.

Du skal naturligvis vælge de e-væsker som du kan lide, f.eks. dessertsmagsgruppen, slik, frugt, tobak eller helt andre smagsoplevelser, eller de mange fantastiske frugtsmage du også kan få. Sukkeret i væsken kan karamelisere og give rester der hænger fast til næste dampning. Her drejer det sig især om stærke og mørke e-væsker som slik og frugt og andet med højt sukkerindhold.


 Uanset hvor stærkt og ihærdig du renser den, kan du aldrig genskabe den samme super tilstand coilen, var i da du først tog den i brug, så det er heldigt at Easy to Smoke har så meget at vælge imellem, både coils og udstyr til at vedligeholde den med og til at eksperimentere med som e-juices og mange gode e-cigaretter.

Når det er sagt, skal du bare kaste dig ind i dampen og nyde din e-cigaret og huske at vedligeholde den, ligesom du vedligeholder din bil og andre apparater for optimalt brug. Coil rens er ikke sjovt at bruge tid på, men en lille investering i tid, giver optimale oplevelser.