Hvordan man skifter sin coil


Sådan skifter du coilen – og sådan får du den til at holde længe

At dampe er skønt, men det kræver at man ved hvad man gør. Ud over at lære at bruge den, skal man også huske at vedligeholde den korrekt.

Følgende har betydning for din coil og hvorfor den måske brænder af for hurtigt:


Brænderen er den ofte den yderste ting del af e-cigaretten før mundstykket og kaldes både clearomizer, glassomizer og cartomizer. Den indeholder bomuld som suger e-væsken op og omdanner dette til damp.

En clearomizer absorberer e-væsken og sender den påhældte e-juice videre gennem coilen hvor dampen bliver dannet. Hvordan skifter man coil, lærer du nemt.


Lad altid en ny brænder optage noget e-væske, før den tages i brug. Er vattet stadig tørt eller har ikke nået at blive væddet tilstrækkeligt, vil oplevelse blive tilsvarende tør og kedelig og måske ligefrem ulækkert hvis coilen brændes over.

Coilen er en metalspole viklet om noget rundt og fyldt med vat. Vattet suger e-væsken til sig, som så varmes op og bliver til damp, når du aktiverer batteriet ved at sutte på mundstykket.


På brændere sidder coils der opvarmer selve e-væsken og omdanner den til røg. Ved en single-coil konstellation har e-cigaret én varmegivende coil tilknyttet til batteriet til at skabe damp.

Her vil dual-coils give dobbelt så meget damp med en vildere oplevelse, mere smag og mere damp. Du behøver dog ikke give den fuld skrue, men Dual-coild giver bare mere power.

Dette kræver dog mere e-væske, så tanken tømmes hurtigere da der er mere tryk på. Typisk bruger begyndere single-coild for at komme godt i gang og mere erfarne dampere sværger til dual-coils. Tag her et kig på Easy to Smokes mange lækre e-cigaretter og coils.

De fleste e-cigaretter kommer med en udskiftelig coil, da den slides og holder 2-3 uger ud fra et gennemsnitligt forbrug. Dette afhænger dog som nævnt af, hvor meget man bruger den og hvor ofte – her har vi taget udgangspunkt i damp der skal erstatte 20 cigaretter om sagen.

Altså hvor meget, du damper/ryger, og hvor hårdt og længe, du suger. Ryger man mere, vil den holde i kortere tid, og omvendt vil den holde længere hvis man ryger mindre.


Når du har brugt de samme coils over en lang periode, er den slidt og skal skiftes ud. Det er forskelligt hvordan man oplever dette, men du bør begynde at overveje at skifte den ud når smagen ikke længere er lige så godt og fyldig, eller hvis smagen decideret er ved at blive mærkelig og brændt.

Det skyldes at den er ved at være brænde ud og det vil kun blive værre. For en fortsat optimal dampoplevelse anbefales det at skifte coils så snart du begynder at lægge mærke til ændringer i smag og intensitet.
 
Coilsne kan både sidde i toppen eller i bunden af brænderen, alt afhængig af e-cigaretten. For at skifte dem ud skal de bare skrues af for at sætte de nye på.

De nye coils kræver at stå med e-juice i nogle minutter for at blive klar, men allerede efter et par sug tager oplevelsen dig til nye højder.

Easy to Smoke har et lækkert stort udvalg af coils – ofte sælges de i pakker á 5stk. og varierer i pris mellem 99 – 300 kr.

Læs mere: Find din coil

Udskiftning af coil:

Der findes ingen generelle retningslinjer for at skifte coils, da det afhænger af den enkelte e-cigaret, men det er i bund og grund nemt og tager kun 1-2 minutter. Generelt bør du skifte coild ved at skrue låget af tanken, da 90% af coils sidder i det stykke man skruer af.

Man fjerner blot den udtjente coild, og så er den klar til damp efter kun 5 minutters trækken da den så er gennemvædet. Det kan dog variere fra tank til tank, så man skal virkelig lære sin e-cigaret at kende for at kunne betjene den ordentligt.

Skifte coil

Korrekt watt og volt forlænger levetiden på din coil:

På langt de fleste e-cigaretter kan man skrue op og ned for watt-styrken med et indbygget “minimum” og “maksimum” watt og “bedst ydelse” (best performance) i forhold til hvor mange watt din e-cigaret skal have.

Hvis den ligger enten under eller over de anbefalede værdier, yder brænderen ikke og man tærer på brænderen og ødelægger levetiden. At den ligger under det anbefalede vil ikke presse e-cigaretten, men det giver blot ingen damp. Modsat vil den hurtigt blive slidt, hvis den kører over det anbefalede.


Når du starter en helt ny brænder op, så start med at dampe i den lave ende af det anbefalede watt-område og gradvist skru op. Få startet op i ro og mag, så du kan arbejde dig ind i hvordan den bedst virker, og hvordan du foretrækker din damp.

Ikke bare brugen men også nogle e-juicer kan også være lidt hårde ved brænderen og påvirke levetiden. Her vil især meget søde væsker som frugt og slik hurtigt kunne påvirke den, men det kan modvirkes ved regelmæssig rengøring og korrekt brug.

Hvis brænderen ”karameliseres” eller der aflejres rester, vil fordamperen ikke virke optimalt og smagen bliver grim og anderledes.

Daglig slitage af brænderen e-cigaret.


Sidst men ikke mindst, så er levetiden på din brænder proportional med, hvor meget du damper. Jo mere du damper, jo højere watt du damper på, jo sødere væske du bruger - ja - jo hurtigere bliver din brænder slidt.

Når den ikke kan mere, så er det typisk den brændte smag, eller at den ikke producerer så meget damp mere, der indikerer at det er tid til et skift.

Note vedr. reklamation på coils:

Brændere/coils er ikke noget der som sådan kan reklameres over. Oplevelsen og levetiden på dine brændere er meget afhængige af betjeningen af dem. Det har klart den største betydning for, hvordan de virker.

Der er ikke nødvendigvis fejl på produktet. Du kan dog også godt være uheldig, at du i en pakke coils får en, der bare ikke virker som den skal fra start

Sådan undgår du at skifte coil for ofte

Alle dampere og især sub-ohm-dampere – har prøvet at coilen brænder tør. Dette sker hvis coilen varmes op uden e-juice, da det vil brænde vattet, som i stedet for den udvalgte lækre smag efterlader en grim og træls smag.

Når den først smager brændt, skal enten coilen eller tanken skiftes. Vi har et stort udvalg her, men vi vil gerne give dig tips til at forlænge levetiden for coilsene.

Fugt coilen før brug:

Hvis du blot begynder at dampe før coilen er mættet med e-juice, brændes den af og vil være ubrugelig, så det er essentielt at lade coilen vædde på e-juicen før den tages i brug. Det er din garanti for friske og forførende fede dampoplevelser.

Lad den trække før brug

Når coilen eller tanken er skiftet, skal du lade den tørre væge og lade den blive helt gennemblødt, før den tages i brug, og det bør du lade den gøre i flere minutter. Vent gerne op til 15 minutter og brug manuelle dryp før brug.


Processen kan dog gøres kortere ved at fugte vægen (coilen), før den installeres. Behovet for tid og væge kan variere fra coil til coil, men som regel hjælper det at dryppe i åbning i siden eller toppen af coilen, hvor vægen er synlig. Vægen skal ikke kunne suge mere, og så er den ellers mættet, og du er klar til vaping.  

En anden metode til at gøre en ny coil klar til brug, er at tage et par sug før den tages i brug. Tanken fyldes med favorit e-juice, og så tager man 3-5 sug UDEN at klikke på batteriet, hvilket tvinger e-juicen ind i vægen, men vi anbefaler altid at vente i ca. 15 min. inden du damper løs. Først her er du sikker på at alt er vædet godt og grundigt igennem.


Ikke dampe hele tiden og superekstremt
Kædedampning eller forsøg på at dampe hårdere kan presse coilen mere end den kan holde til, så coilen simpelthen ikke kan holde vægen mættet med e-juice, og derfor vil du kunne risikere at dampe på en helt tør væge. Ved almindeligt brug er det intet problem.


Løsningen på dette er enkel – ved at dampe mindre intenst bliver det ikke et problem. Følg anvisningerne og pres ikke systemerne mere end angivet, og så kan du ellers dampe løs. Lad e-cigaretten hvile 5 minutter efter brug, og så er den ellers klar igen.

Skru ned for energien:

Jo højere du skruer dem op for e-cigarettens energi, jo mere brænder coilen, og jo højere watt du kører på, desto mere e-juice bruger coilen ved hvert sug. Jo større dampskyer, jo længere restitution skal din coil bruge, før den er klar til næste sug.

Her er løsningen at skrue ned, både i styrke og frekvens for at opnå bedre smag og damp. Du kan starte med at reducere fra eksempelvis 30 watt til 20 watt, så de brænder mindre og derfor holder længere. Find en balance der både lader dig dampe løs og ikke presser systemet for meget.

Vi hos Easy to Smoke anbefaler, at man følger de skrevne anvisninger og altid starter fra den laveste indstilling og skruer stille og roligt op for wattsne indtil den passer perfekt til dit dampforbrug.

Hold tanken fyldt:

Jo mindre e-juice, jo dårligere betingelser får vægen, og coilen giver dårligere smag og oplevelse. Her er det essentielt at holde tanken fyldt hele tiden, så der aldrig brændes uden e-væske i beholderen.

Det vil komme til udtryk i mindre damp og dårligere smag og til sidst at man brænder coilen. Regelmæssig påfyldning vil ikke blot give nye dampoplevelser, men også holde e-cigaretten kørende. Hvor ofte skal man skifte coil afhænger af e-væskerne og brug – men vedligeholdelse kan gøre meget.

Mere PG end VG:

Jo mere PG, der er i væsken, jo tyndere vil væsken være, og det giver bedre betingelser for at suge e-juice ind i vægen.
Nogle væsker fokuserer mere på dampmængden end på smagen, og derfor produceres disse væsker med mere VG, hvilket gør den mere tyktflydende og mere velegnet til brug på sub-ohm eller dripper-tanke.

De fleste væsker produceres med 70% PG og 30% VG. Denne blanding regnes for en standard e-juice, som giver de fleste coils de bedste betingelser for både at give meget damp og en god smag, uden at brænde coilen tør.

Et højere VG-indhold (70% eller højere) kan forårsage problemer ved standard coils, da det kan brænde tør. Så, hvis du jævnligt oplever problemer med en tør, brændt smag, kunne det være, at du skulle kigge på, om det er den rigtige e-væske du bruger til din e-cigarettype.

Find her: Propylen Gyycol (PG)

Find her: Vegetable Glycering (VG)

Vælg e-juice med mindre aroma

Selvblander- og premium-e-væsker indeholder som regel betydeligt mere aroma end standardvæsker for en fantastisk smag. Men den kan også karamellisere og klistre på coilen for dårligere brug på både langt og kort sigt. Her er især de sødere e-juices som kaffe, tunge desserter og frugt de mest krævende.


En kamrameliseret coil kan reddes ved at rense den med lunkent vand eller lægge den i blød i alkohol i 24 timer så fedtet opløses. Herefter skylle den under lunkent vand og skal tørres. Den vil dog skulle skiftes efter noget tid som alle andre forbrugsartikler. Hvordan skifter man sin coil er forholdsvist nemt, tager ikke længe, og man lærer det hurtigt.


Læs mer her: E-væske og Aroma